Ακολουθώντας τους δρόμους του κρασιού

Επιλέξτε μια ηλιόλουστη ημέρα για να οργανώσετε μια απόδραση κοντά στην Αθήνα και να επισκεφθείτε ένα από τα σημαντικά οινοποιεία της αττικής γης, που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή των Μεσογείων. Σε αυτή την αλλιώτικη εξόρμηση, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά όλη την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, να γευθείτε τις διάφορες ποικιλίες του και, φυσικά, να αγοράσετε το κρασί που σας αρέσει.

Μια φθινοπωρινή εκδρομή στους αμπελώνες της Αττικής είναι πολύ καλή αφορμή για διασκέδαση, γευσιγνωσία και απόλαυση. Ο οινοτουρισμός είναι μια μοντέρνα πρόταση για αποδράσεις στη φύση, που συνδυάζει μάθηση, γευστική απόλαυση και ψυχική ευφορία. Κατά την επίσκεψή σας σε ένα οινοποιείο, θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις του, να μάθετε για τον τρόπο παραγωγής του κρασιού, από το μάζεμα των σταφυλιών ως τη ζύμωση και την εμφιάλωσή του, να παρακολουθήσετε μαθήματα γευσιγνωσίας και γαστρονομίας (εκτέλεση παραδοσιακών συνταγών με χρήση τοπικών προϊόντων), ενώ σε κάποια από τα οινοποιεία θα απολαύσετε και γευστικά πιάτα τα οποία θα συνοδεύσετε με το κατάλληλο κρασί! Στους χώρους των οινοποιείων διοργανώνονται κατά καιρούς πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια οινογνωσίας.

Προτού ξεκινήσετε, καλό είναι να έχετε συνεννοηθεί με το οινοποιείο που θα επισκεφθείτε, για τις ώρες λειτουργίας και την ξενάγησή σας.

Ο αμπελώνας της Αττικής

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και του κεφιού, εμπιστεύθηκε στους κατοίκους της Αττικής την καλλιέργεια της αμπέλου και μαζί την τέχνη της οινοποσίας.

Από καιρούς αλλοτινούς, λοιπόν, ο αμπελώνας των Μεσογείων της αττικής γης ήταν φημισμένος για τα κρασιά του, τα οποία διέθετε στην Αθήνα. Πρόκειται για τον αρχαιότερο και μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας και απαρτίζεται από 26 οινοπαραγωγούς. Η κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε αυτόν, χάρη στο μικροκλίμα της περιοχής, είναι το Σαββατιανό, από το οποίο παράγονται κρασιά ανοιχτόχρωμα, με ελαφριά γεύση, ντελικάτα αρώματα και χαμηλή οξύτητα. Το Σαββατιανό χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή της ρετσίνας. Στο Κορωπί, στην Παιανία, στα Σπάτα, στο Μαρκόπουλο, στα Καλύβια και στην Κερατέα, οι καλλιέργειες των αμπελιών, από τα παλιά χρόνια ως και σήμερα, γίνονται χωρίς φυτοφάρμακα και ραντίσματα, γι’ αυτό και παράγεται καλό σταφύλι και, κατ’ επέκταση, εκλεκτό κρασί. Στα Μεσόγεια, βέβαια, δεν παράγονται μόνο λευκά κρασιά, αλλά και κόκκινα, τα οποία διοχετεύονται σε όλη την Ελλάδα (σε κάβες, σούπερ μάρκετ, ταβέρνες κ.λπ.), αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και την Αμερική. Σήμερα, τα αττικά κρασιά, χάρη στη νέα γενιά οινολόγων, αμπελοκαλλιεργητών και γεωπόνων, έχουν πετύχει βέλτιστη ποιότητα και είναι πλέον ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά στην Παγκόσμια Αγορά Οίνου. Ο αμπελώνας της Αττικής εμπλουτίζεται πλέον με νέες ελληνικές ποικιλίες (όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αθήρι, Αγιωργίτικο κ.ά.) αλλά και με διεθνείς (όπως Cabernet, Sauvignon, Merlot, Syrah), ενώ στα σύγχρονα οινοποιεία, παράγονται εκλεκτά κρασιά με μοντέρνες μεθόδους οινοποίησης και με ιδανικές συνθήκες παλαίωσης και ωρίμανσης στις κάβες.

Μουσείο Οίνου

Κατά την εξόρμησή σας στα Μεσόγεια, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Οίνου, που θα σας «ταξιδέψει» με τον δικό του τρόπο στον μαγικό κόσμο του κρασιού, μέσα από την ιστορία και την τέχνη του. Η οικογένεια Μάρκου, ιδιοκτήτρια του οινοποιείου «Αμπελώνες Μάρκου», ταυτισμένη με την ιστορία του κρασιού καθώς είναι, δημιούργησε στο περιβάλλον του Μουσείου έναν χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων, εκθέσεων τέχνης και πολιτισμού. Εκεί θα ανακαλύψετε παλιά αντικείμενα από την ιστορία του κρασιού και της οινοποιίας, όπως ένα σπάνιο φορητό πιεστήριο με ξύλινο σπαστήρα, παραδοσιακά εργαλεία βαρελοποιού, παλιές φωτογραφίες από τρύγο στα Μεσόγεια και πολλά άλλα αντικείμενα γύρω από την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του αττικού οίνου.

Μουσείο Οίνου: Λεωφ. Πέτσα (πλησίον εξόδου 16 της Αττικής Οδού), Παλλήνη, τηλ.: 210-6037933, 210-6644711, 6977-878749, 6951-830602, www.mouseioinou.gr (Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ήρα Βαλταδώρου).

Επισκέψιμα οινοποιεία:

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά επισκέψιμα οινοποιεία της Αττικής:

• Κτήμα Βασιλείου: 1o χλμ. Λεωφ. Κορωπίου-Μαρκοπούλου, Κορωπί Αττικής, τηλ.: 210-6626870, 210-6627686, www.vassilioudomaine.gr (Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, κατόπιν συνεννόησης, τις καθημερινές 8:00-16:00 και το Σάββατο 9:00-14:00. Κυριακές κλειστά).

• Οινοποιία Παπαγιαννάκου: Θέση Πούσι Καλογέρι, Μαρκόπουλο, τηλ.: 22990-25206, www.papagiannakos.gr

• Οινοποιία Αναγνώστου: Αδριανού 69, Κορωπί Αττικής, τηλ. 210-6623266, www.anagnostou.com/gr


Πληροφορίες για το κρασί: 

www.myoinoguide.com

www.newwinesgreece.gr

www.enoaa.gr

www.winesurveyor.gr/com

Οινοποιεία - Μέλη της ΕΝ.Ο.Α.Α.:

1. Αμπελώνες Μάρκου, Παιανία - www.markouwines.gr

2. Κελάρι Παπαχρήστου, Σπάτα - www.kellari.gr

3. Κτήμα Εύοινος, Σπάτα - www.evinoswines.gr

4. Κτήμα Εύχαρις, Μέγαρα - www.evharis.gr

5. Κτήμα Βασίλη Παναγιώτου, Μαρκόπουλο, τηλ: 22990-25363.

6. Οινοποιία Αλλαγιάννη, Μαρκόπουλο - www.allagiannis.gr

7. Οινοποιία Αναγνώστου, Κορωπί - www.anagnostou.com.gr

8. Οικογένεια Γεώργα, Σπάτα - www.geowines.gr

9. Οινοποιία Κοντογιάννη, Μαρκόπουλο - www.kontwines.gr

10. Οινοποιία Β. Μάρκου, Σπάτα - www.markouvasilis.gr

11. Οινοποιία Α. Μεγαπάνος, Πικέρμι - www.megapanos.gr

12. Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου, Ραφήνα - www.fragouwines.gr

13. Το Πατητήρι, Παλλήνη - www.topatitiri.gr

14. Πύργος Πετρέζα, Σπάτα - www.pyrgospetreza.gr

15. Οινοποιία Δαρεμά - www.daremas.gr

16. Οινοποιεία Νικολακόπουλος, Μαρκόπουλο - www.nikolakopoulos.com.gr

17. Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα - Μπουτάρη, 20ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος Παλλήνη-Πικέρμι - www.boutari.gr

18. Κτήμα Δάβαρη, Αγ. Ασώματοι, Κορωπί - www.davariswines.gr

 

Available on AppStore Get it on Google play