Athens Food Tour

Για να ανακαλύψετε τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τη νοστιμιά των προϊόντων της ελληνικής γης, αρκεί μια βόλτα στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, σε μια ξενάγηση με γαστρονομικό ενδιαφέρον, που θα σας μείνει αξέχαστη!

Μια αλλιώτικη πρόταση για να γνωρίσουν οι ξένοι ταξιδιώτες (αλλά και για να ανακαλύψουν ξανά οι Αθηναίοι) τις αυθεντικές γεύσεις των ελληνικών προϊόντων και των φαγητών ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία μία έμπειρη, διπλωματούχος ξεναγός, η κ. Δέσποινα Σαββίδου. Με βάση την εμπειρία της και ακούγοντας με προσοχή τις επιθυμίες των τουριστών που ξεναγούσε, σχεδίασε και πραγματοποιεί σήμερα δύο διαφορετικά πακέτα ξεναγήσεων στην Αθήνα: το Athens Walking Tour και το γαστρονομικό Athens Food Tour.

Για το Athens Food Tour, το ραντεβού κλείνεται τις 9.30 π.μ. στην οδό Κοραή 2 και Σταδίου γωνία (μπροστά στο κατάστημα Zara), σε γκρουπ μέχρι 10 ατόμων και αφού δοθούν οι πρώτες γενικές οδηγίες για το ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, ξεκινά ο περίπατος στις γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου, με οδηγό τη γεύση και τις μυρωδιές… Για τους ταξιδευτές το «γευστικό ταξίδι» στην Αθήνα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού ο περίπατος αυτός θα τους δώσει την ευκαιρία να μπουν σε γειτονιές που γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι, αλλά και να δοκιμάσουν αυθεντικές ελληνικές νοστιμιές. Ωστόσο, και οι Έλληνες που συμμετέχουν απολαμβάνουν αυτό τον περίπατο, γιατί κατηφορίζουν σε γειτονιές που άλλοτε απέφευγαν και ανακαλύπτουν ξανά κρυμμένες ομορφιές της Αθήνας, που έχουν γεύση, μνήμες και άρωμα Ελλάδας...

Ο πρώτος «γευστικός» σταθμός γίνεται για να δοκιμάσετε ένα στρογγυλό, φρεσκοψημένο κουλούρι με σουσάμι, από κάποιον κουλουρτζή στο δρόμο ή από το «Koulouri Corner» (Κοραή και Σταδίου γωνία). Η ξεναγός κόβει και δίνει στα άτομα της ομάδας να δοκιμάσουν το κουλούρι, ενώ παράλληλα μιλάει για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων… «Οι περισσότεροι Έλληνες δεν παίρνουν κανονικό πρωινό. Έναν καφέ στα γρήγορα, ένα τσιγάρο και φεύγουν για τη δουλειά τους. Γι’ αυτό το σουσαμένιο κουλούρι, που το βρίσκουν σε πολλές γωνιές της πόλης, είναι το αγαπημένο σνακ…».

Ο περίπατος συνεχίζεται ως το «Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής» (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου), όπου στα ράφια του μπορεί κανείς να ανακαλύψει τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα που έρχονται εδώ από κάθε γωνιά της Ελλάδας: Παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Καλαμάτα… Εξαιρετικά κρασιά από τη Νεμέα, τη Δράμα, τη Φλώρινα, τη Σαντορίνη, τη Σάμο… Τυριά από τη Νάξο, τη Λήμνο, το Μέτσοβο, την Κρήτη, την Αμφιλοχία…  Καθισμένοι σε κάποια ήσυχη γωνιά του μαγαζιού, θα ακούσετε με προσοχή τα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που εξηγεί η  κ. Δέσποινα Σαββίδου για τη Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία, αλλά και να δοκιμάσετε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, η ρίγανη, το αρωματικό ξίδι, η ντομάτα ως άλειμμα για ψωμί (από τα άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης), το κρασί, η ρακή, τα ελληνικά αλλαντικά (όπως η λούζα, το σαλάμι αέρος Λευκάδας, το προσούτο Ευρυτανίας),  το μέλι, τα γλυκά κουταλιού… Αυτό το παντοπωλείο δεν χορταίνεις να το ανακαλύπτεις… και να δοκιμάζεις διαφορετικές γεύσεις!

Ο περίπατος συνεχίζεται λίγο πιο κάτω, ως το ζαχαροπλαστείο «Κρίνος» (Αιόλου 87), για να απολαύσετε στα μαρμάρινα τραπεζάκια του τους πιο λαχταριστούς λουκουμάδες της Αθήνας, με μπόλικο μέλι και κανελίτσα! Φυσικά, η απόλαυση συνοδεύεται με γνώση γύρω από τους λουκουμάδες…

Σειρά έχει η «Βαρβάκειος Αγορά». Σε λίγα λεπτά με τα πόδια θα μπείτε στη την κεντρική αγορά της πρωτεύουσας, που είναι γεμάτη από ντόπια κρεατικά (αρνάκι γάλακτος, κατσίκι, κοτόπουλα, γαλοπούλες, χοιρινό κ.ά.). Οι χασάπηδες διαλαλούν την πραμάτεια τους… Ακολουθούν οι πάγκοι της Ψαραγοράς, με ολόφρεσκα ψάρια (μπαρμπούνια, σαργούς, μπακαλιάρους, σκορπίνες, σαρδέλες, γαύρο, χριστόψαρα, κοκκινόψαρα, λαβράκια…), αλλά και πολλά θαλασσινά (χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες, όστρακα, καβούρια…).

Βγαίνοντας από την Ψαραγορά, περνάτε στο απέναντι πεζοδρόμιο, για να γνωρίσετε τους πάγκους με τους ξηρούς καρπούς, τους χαλβάδες, τα παστέλια, τις σταφίδες, τις ελιές… Εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακό παστέλι φτιαγμένο με σουσάμι και μέλι, χαλβά με αμύγδαλο, αλλά και ελιές σε μεγάλη ποικιλία.

Ακολουθούν τα λαχανικά (μαρούλια, κρεμμυδάκια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, καρότα, ντομάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές…) και τα φρούτα, σε απίστευτα χρώματα και μυρωδιές (πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, μπανάνες, ρόδια, αχλάδια…). Μια δοκιμή ενός ζουμερού μανταρινιού είναι ό,τι καλύτερο!

Λίγα βήματα πιο κάτω, θα επισκεφθείτε την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα «Κληματαριά» (Πλατεία Θεάτρου 2), με όμορφη σκεπαστή αυλή, πλημμυρισμένη με λουλούδια και φωτεινά χρώματα παντού. Στην υποδοχή η χαμογελαστή ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, η Μαρία, που εξηγεί αναλυτικά πώς τα φαγητά της μαγειρεύονται με παραδοσιακό τρόπο, σε μεταλλικές γάστρες με καπάκι, για να γίνει το φαγητό πεντανόστιμο και ζουμερό (αρνάκι με πατάτες ή κότσι στη γάστρα). Ετοιμάζει ακόμη πολλά μαγειρευτά φαγητά και πίτες, όλα φτιαγμένα με αγνά ελληνικά προϊόντα και παλιές συνταγές. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή υπάρχει ζωντανή ελληνική μουσική. Εδώ θα δοκιμάσετε παστουρμά (αφού μάθετε πολλά γι’ αυτόν) και κρεμμυδόπιτα, τυρόπιτα ή σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο.

Ώρα, όμως, να γνωρίσετε τα ελληνικά αλλαντικά, που είναι γευστικότατα και εξαιρετικής ποιότητας. Το καλύτερο μέρος για να τα δείτε όλα συγκεντρωμένα και να τα δοκιμάσετε είναι το κατάστημα «Miran» (Ευριπίδου 45), που δημιουργήθηκε το 1922 από έναν Αρμένιο που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Πουλούσε εκλεκτής ποιότητας παστουρμά και σουτζούκι. Σήμερα, εδώ θα βρείτε αλλαντικά σε απίστευτη ποικιλία και gourmet γεύση!

Στον ίδιο δρόμο, στο κατάστημα «Fotsi» (Ευριπίδου 39) που έχει δημιουργηθεί από το 1930, θα ανακαλύψετε το μαγικό κόσμο των μπαχαρικών, των μυρωδικών, των αρωματικών βοτάνων, των αιθέριων ελαίων, των αποξηραμένων λαχανικών και την πλούσια ποικιλία τσαγιών με πολλές γεύσεις κι αρώματα!

Δίχως να καταλάβετε, έχετε φθάσει σε μία από τις πιο γραφικές γειτονιές της Αθήνας, στου Ψυρρή, με ταβερνάκια, ουζερί, μπαράκια, αλλά και το καλύτερο μαγαζί με μπουγάτσες στην Αθήνα, που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων και έχει το όνομα «Μπουγατσάδικο η Θεσσαλονίκη». Σε έναν καλαίσθητο χώρο με πέτρα και πρωτότυπη διακόσμηση, θα απολαύσετε τις πιο νόστιμες μπουγάτσες του αθηναϊκού κέντρου, γλυκές ή αλμυρές. Παράλληλα, θα βλέπετε πίσω από τζάμι τον τρόπο που ετοιμάζονται επιτόπου οι μπουγάτσες. Έτσι, ο γευστικός περίπατος της Αθήνας κλείνει γλυκά, για να θυμάστε αυτή τη γεύση της για πολύ καιρό…

Τι είναι αυτό που κάνει το Athens Food Tour τόσο αγαπητό;

Όσοι συμμετέχουν γνωρίζουν όχι μόνο την τουριστική, αλλά και την αληθινή ζωή της Αθήνας. Μπαίνουν σε συνοικίες που δεν θα τολμούσαν μόνοι τους, βλέπουν τους αλλοδαπούς να δουλεύουν μαζί με τους Έλληνες στην αγορά… κι αυτό είναι η πραγματικότητα σήμερα. Ανακαλύπτουν τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και δοκιμάζουν πρωτόγνωρες γεύσεις. Νιώθουν ότι γίνονται ένα με τους ντόπιους, επικοινωνούν μαζί τους κι αυτό τους κάνει αισθάνονται ταξιδευτές (κι όχι απλά τουρίστες). Αξίζει πραγματικά να το ζήσει κανείς.

Πληροφορίες: www.athenswalkingtours.gr

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Available on AppStore Get it on Google play