Αστεροσκοπείο

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Πάνω στο λόφο των Νυμφών δεσπόζει το κτίριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Χτίστηκε το 1842 σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και χρηματοδοτήθηκε από το Γεώργιο Σίνα κάτι που το κάνει το αρχαιότερο ίδρυμα ερευνών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα Βαλκάνια. Από το 1884 η ευθύνη της λειτουργίας και συντήρησής του πέρασε από την οικογένεια Σίνα στο Ελληνικό κράτος.

Το ίδρυμα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα όταν ανέλαβε διευθυντής ο Δ. Αιγινήτης (1891), στον οποίο οφείλεται όχι μόνον ο εξοπλισμός του Αστεροσκοπείου αλλά και η Ίδρυση Σεισμολογικού Δικτύου και Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και η οργάνωση των τμημάτων του (Αστρονομικό, Γεωδυναμικό και Μετεωρολογικό). Στα 170 χρόνια λειτουργίας του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναπτύχθηκε, επεκτάθηκε και έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην έρευνα, την επιστήμη και την εκπαίδευση.

Σήμερα απαρτίζεται από πέντε Ινστιτούτα και διαθέτει αστρονομικούς σταθμούς που διευκολύνουν την έρευνα με συνεχείς σεισμολογικές παρατηρήσεις. Η τοποθεσία αλλά και το ίδιο το κτίριο αποτελούν την καλύτερη δικαιολογία για μια επίσκεψη.

Πληροφορίες

Όνομα: Αστεροσκοπείο
Διεύθυνση: Λόφος Νυμφών
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3490000
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1: Σταθμός Θησείο

Available on AppStore Get it on Google play