Προεδρικό Μέγαρο

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Μια σίγουρη καρτ ποστάλ για κάθε επισκέπτη της Αθήνας αφού, εκτός από ένα εντυπωσιακό τοπόσημο, η φύλαξη του από την Προεδρική φρουρά το έχει μετατρέψει σε πόλο φωτογραφικής έλξης. Το Προεδρικό Μέγαρο, στην οδό Ηρώδου Αττικού, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Διαδόχου Κωνσταντίνου.

Ο Ερνέστος Τσίλερ το σχεδίασε με πρότυπο τις νεοκλασικές πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες που υπήρχαν στην Αθήνα εκείνη την εποχή. Πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασικό με πρόπυλο ιωνικού ρυθμού και μεγάλο κήπο. Μετά την ενθρόνιση του Βασιλιά Κωνσταντίνου το 1913, το μέγαρο ονομάστηκε «Νέα Ανάκτορα», αφού τα Παλαιά ανάκτορα είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά (1909). Έκτοτε εναλλάσσεται ως κατοικία βασιλέων και προέδρων της δημοκρατίας, ανάλογα με τη τύχη του πολιτεύματος στη χώρα.

Από τη Μεταπολίτευση, το 1974, χρησιμοποιείται ως Προεδρικό Μέγαρο, δηλαδή ως κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας. Οι μόνες προσθήκες που έχουν γίνει στο αρχικό κτίριο είναι η μεγάλη αίθουσα χορού το 1909 μετά από απαίτηση της Γερμανίδας Σοφίας, συζύγου του Διαδόχου και η σημερινή αίθουσα δεξιώσεων που προστέθηκε τη δεκαετία του 1960. Στους δροσερούς και καλοσχεδιασμένους κήπους του γιορτάζεται κάθε καλοκαίρι η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Πληροφορίες

Όνομα: Προεδρικό Μέγαρο
Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου Β΄2
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3385491
Ώρες Λειτουργίας: Κυρ. : 10:00-14:00 (Προεδρικός Κήπος)
Εθνικές αργίες: Κλειστά
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2 ή Γραμμή 3: Σταθμός Σύνταγμα

Available on AppStore Get it on Google play