Ο δισκοβόλος του Δημητριάδη

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Δύσκολα η παγωμένη κίνηση και η αρμονία του Δισκοβόλου θα ξεφύγει από τη ματιά σας αν βρεθείτε απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο, προς την πλευρά του Ζαππείου.

Είναι έργο του φημισμένου γλύπτη Κωνσταντίνου Δημητριάδη (1881-1943)και εκτός από την αισθητική και καλλιτεχνική του αξία έχει και μεγάλη ιστορία. Με αυτό το έργο ο γλύπτης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο γλυπτικής στους Ολυμπιακούς Aγώνες των Παρισίων το 1924.

Ο χάλκινος Δισκοβόλος χυτεύτηκε σε τρία αντίτυπα, στα περίφημα καλλιτεχνικά χυτήρια του Αλέξις Ροντιέρ στο Παρίσι το 1924. Το πρώτο αντίτυπο, αυτό με το οποίο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο είχε βάση από γρανίτη και χαρίστηκε από το γλύπτη σε έναν φίλο του στην Νέα Υόρκη (σήμερα κοσμεί το Randall’s Island Park στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης). Το δεύτερο βρίσκεται έξω από το στάδιο της Ντιζόν στη Γαλλία και το τρίτο απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο (1927). Το μπρούτζινο έργο έχει διαστάσεις 2,14 x 0,84 x 1,25 μ. και παρουσιάζει το δισκοβόλο μια στιγμή πριν εκτοξεύσει τον δίσκο μακριά, τη στιγμή της υπέρτατης αυτοσυγκέντρωσης.

Πληροφορίες

Όνομα: Ο δισκοβόλος του Δημητριάδη
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Τραμ: Σταθμός Ζάππειο

Available on AppStore Get it on Google play