Ορφανοτροφείο

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Το πρώτο σημαντικό δημόσιο κτίριο που ανεγέρθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος ήταν το Ορφανοτροφείο, στην τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αίγινα. Το κτίριο βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης και χρονολογείται από το 1828.

Το σχεδιασμό και την κατασκευή ανέλαβε ο Θ. Βαλλιάνος και είναι χαρακτηριστικό ότι ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Σκοπός του ήταν όχι μόνο να στεγάσει τα ορφανά του αγώνα, αλλά και να φροντίσει για την τεχνική κατάρτιση των τροφίμων του. Έτσι, στο Ορφανοτροφείο λειτουργούσαν εργαστήρια  τυπογραφίας, βιβλιοδεσίας, υποδηματοποιίας, ραπτικής και ωρολογοποιίας.

Επιπλέον το Ορφανοτροφείο είχε μικρό ναό και το πρώτο κτίριο της Εθνικής βιβλιοθήκης. Στέγασε επίσης το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Ωδείο και το Εθνικό Τυπογραφείο. Μετά το 1834, χρονιά που το Ορφανοτροφείο έκλεισε, και για το υπόλοιπο  του 19ου αιώνα στέγασε το λοιμοκαθαρτήριο και το φρενοκομείο, ενώ από το 1880 ως το 1984 λειτούργησαν εκεί φυλακές για πολιτικούς και ποινικούς κρατουμένους.

Πληροφορίες

Όνομα: Ορφανοτροφείο
Διεύθυνση: Πόλη της Αίγινας
Περιοχή: Αίγινα

Available on AppStore Get it on Google play