Άρειος Πάγος Λ.Αλεξάνδρας

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Ο «Άρειος Πάγος» είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης της χώρας. Ιδρύθηκε το 1834 και το όνομά του προήλθε από το ομώνυμο δικαστήριο της αρχαίας Αθήνας. Μέχρι το 1981 στεγαζόταν στο Μέγαρο Σλήμαν (Ιλίου Μέλαθρον) στην οδό Πανεπιστημίου, όπου σήμερα φιλοξενείται το Νομισματικό Μουσείο.

Η μεταστέγασή του στο μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας «θεμελιώθηκε» πάνω σε μια μακρά ιστορία μνήμης και αγώνα για ελευθερία, εκεί που κάποτε υπήρχαν οι Φυλακές «Αβέρωφ». Οι φυλακές Αβέρωφ είχαν χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα ως φυλακές ανηλίκων και σιγά-σιγά μετατράπηκαν σε κανονικές φυλακές και έγιναν ιδιαίτερα μισητές γιατί εκεί φυλακίστηκαν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, άντρες και γυναίκες όχι μόνο στα  χρόνια της δικτατορίας, αλλά και στις προηγούμενες πολιτικά ανώμαλες εποχές.

Εκεί που κάποτε κυριάρχησε η αδικία, από το 1981 λειτουργεί ο Άρειος Πάγος, γνωστός και ως Θέμιδος Μέλαθρον αφού η Θέμις εκπροσωπούσε τη θεία δικαιοσύνη κρατώντας συμβολικά ένα ζυγό και ένα σπαθί.

Πληροφορίες

Όνομα: Άρειος Πάγος Λ.Αλεξάνδρας
Διεύθυνση: Λεωφ. Αλεξάνδρας 121
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 3: Σταθμός Αμπελόκηποι

Available on AppStore Get it on Google play