Γυμναστήριο Φωκιανός

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Μπορεί στις μέρες μας να μη διανύει περίοδο αίγλης αλλά το γυμναστήριο απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο έχει συνδεθεί με σπουδαίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού. Σε αυτό δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας Ελλήνων αθλητών που γυμνάστηκε κάτω από σύγχρονες μεθόδους.

Σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και παραμένει συνυφασμένο με την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού σε παράλληλη δράση με το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Γυρίζοντας λίγο πίσω στην ιστορία του μαθαίνουμε πως πήρε το όνομά μιας από τις ιστορικότερες μορφές του αθλητισμού στην χώρα μας, του Ιωάννη Φωκιανού. Ο Ιωάννης Φωκιανός  συνέβαλε στην άνθηση του αθλητισμού κατά την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα. Παρότι σπούδασε στη Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου, ασχολήθηκε νωρίς με τον αθλητισμό και τη γυμναστική. Υπήρξε πρωτεργάτης της εισαγωγής της Γυμναστικής ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία και ιδρυτής πολλών γυμναστικών και ευρύτερα αθλητικών σωματείων. Παράλληλα υπήρξε ο συγγραφέας πρωτοποριακών για την εποχή βιβλίων με θέμα τη γυμναστική και τον αθλητισμό. Το 1891 μαζί με άλλους επιφανείς Αθηναίους ίδρυσε τον Πανελλήνιο αθλητικό Σύλλογο, έναν από τους πιο σημαντικούς στη χώρα.

Πληροφορίες

Όνομα: Γυμναστήριο Φωκιανός
Διεύθυνση: Λ. Βασ. Όλγας 1
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3235299
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2 ή Γραμμή 3: Σταθμός Σύνταγμα

Available on AppStore Get it on Google play