Παλαιό Χημείο

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Παλαιό Χημείο

Ένα ακόμα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στο κέντρο της Αθήνας. Το ιστορικό κτίριο της οδού Σόλωνος στο οποίο στεγαζόταν για περισσότερο από έναν αιώνα το Χημείο και τα εργαστήρια της Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.

Το αρχικό κτίριο περιελάμβανε το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, αλλά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1911 και τις εκτεταμένες επισκευές, προστέθηκε το κεντρικό αμφιθέατρο και πολύ αργότερα και ο τρίτος όροφος. Από την έδρα, τα έδρανα και τα εργαστήρια του ιστορικού πλέον κτιρίου πέρασαν σχεδόν όλες οι μεγάλες μορφές των θετικών επιστημών στην Ελλάδα.

Την ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές (12 Οκτωβρίου 1944), ο πειραματικός σταθμός του εργαστηρίου της Φυσικής μετέδωσε πρώτος την είδηση της απελευθέρωσης. Τα τελευταία χρόνια έγιναν μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού πανεπιστημιακού κτιρίου και της στέγασης σε αυτό Βιβλιοθήκης, Μουσείου Φυσικών Επιστημών και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πληροφορίες

Όνομα: Παλαιό Χημείο
Διεύθυνση: Σόλωνος 104
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Πανεπιστήμιο

Available on AppStore Get it on Google play