Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Ακούραστος θεματοφύλακας του χτες, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, ευρύτερα γνωστό και ως ΕΛΙΑ, ιδρύθηκε το 1980 και από το 2009 αποτελεί τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Ξεκίνησε τη λειτουργία του έχοντας σαν βασική επιδίωξη τη διάσωση και ανάδειξη του αρχειακού έντυπου υλικού του 19ου αιώνα.

Στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο πενταώροφο νεοκλασικό μέγαρο του Μεσοπολέμου (1930), στην οδό Αγίου Αντρέα στην Πλάκα και από το 2002 επεκτάθηκε σε ένα ακόμα γειτονικό κτίριο, το οποίο του έχει παραχωρήσει για 35 χρόνια η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή. Στα δυο κτίρια στεγάζεται το σύνολο των υπηρεσιών και των συλλογών του ΕΛΙΑ ενώ από το 1997 λειτουργεί παράρτημα του και στην Θεσσαλονίκη. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής του έχει συγκεντρώσει τεράστιο όγκο αρχειακού υλικού που ήταν πολύ πιθανό να είχε χαθεί προσφέροντας έτσι ιδιαίτερα σημαντικό έργο στον πολιτισμό της χώρας.

Μια επίσκεψη στο ιστορικό αρχείο θα σας ενθουσιάσει και θα σας συγκινήσει.

Πληροφορίες

Όνομα: ΕΛΙΑ (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο)
Διεύθυνση: Αγίου Ανδρέα 5
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3211149
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες Λειτουργίας: Τρ.-Παρ: 09:00-14:00

Available on AppStore Get it on Google play