Στύλοι Ολυμπίου Διός στο στο κέντρο της Αθήνας

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Είναι νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και σε άμεση οπτική επαφή με αυτήν. Η ανέγερση του ναού διακόπηκε την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, επειδή θεωρήθηκε σύμβολο της τυραννίας. Κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους έγινε προσπάθεια να συνεχιστεί η ανέγερση του ναού από τον Βασιλιά της Συρίας Αντίοχο Δ΄, τον Επιφανή, αλλά πάλι σταμάτησε με τον θάνατό του.

Στη συνέχεια, κατά την επιδρομή του Σύλλα το 86 π.Χ., ο μισοτελειωμένος ναός υπέστη καταστροφές. Τελικά, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και μάλιστα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο από τον φιλέλληνα Αυτοκράτορα Αδριανό το 131 μ.Χ.. Μετά την επιδρομή των Ερούλων τον 3ο αιώνα, ο ναός εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Οι περισσότεροι κίονες του καταστράφηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως οικοδομικό υλικό.

Σήμερα σώζονται μόλις 16 κίονες. Ο ένας από αυτούς έχει πέσει, λόγω μιας θύελλας το 1852. Επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο του ναού, εκτός από τον κυρίως ναό, σώζονται ίχνη και ερείπια από ρωμαϊκά λουτρά, κατοικίες των Κλασικών Χρόνων, θεμέλια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής και τμήμα της οχύρωσης της πόλης κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Πληροφορίες

Όνομα: Στύλοι Ολυμπίου Διός στο στο κέντρο της Αθήνας
Διεύθυνση: Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπιείου
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Ακρόπολη

Available on AppStore Get it on Google play