Αρχιτεκτονική

Η Αθήνα του σήμερα, σε τίποτα δε θυμίζει την Αθήνα του 19ου αιώνα, τη βασανισμένη εκείνη πόλη που έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1838 και που τα γεωγραφικά της όρια μόλις και μετά βίας έφταναν ως εκεί που σήμερα είναι το κέντρο της πόλης!

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και οι χωματόδρομοι γίνονταν μοντέρνες λεωφόροι, η πόλη περνούσε μέσα από Οβιδιακές μεταμορφώσεις. Βομβαρδίστηκε και ανοικοδομήθηκε ξανά και ξανά. Πληγώθηκε από τις οπλές του Ιππικού των Οθωμανών, την μπότα των σιδερόφρακτων Γερμανών, τα τανκς της Χούντας των συνταγματαρχών. Έζησε κατοχή και λευτεριά, αίμα και φωτιά, ισοπεδώθηκε και ξαναγεννήθηκε, μα στο τέλος πάντα νικούσε. Ποτέ της δεν υποδουλώθηκε για πολύ, γιατί γνώριζε μέσα της ότι είναι λίκνο της δημοκρατίας, γενέτειρα της φιλοσοφίας, που ενσωμάτωνε μέσα της αξίες που έβαλαν τα θεμέλια του δυτικού κόσμου.

Όσο περιπλανιέστε στα σοκάκια, τα πάρκα, τις πλατείες και τους δρόμους της, παρατηρείστε γύρω σας, τους φαινομενικά τρελούς συνδυασμούς διαφορετικών αρχιτεκτονικών γραμμών, αγγίξτε με τα δάκτυλα σας και ψηλαφίστε τα σημάδια των καρφιών, που ενώ σταύρωναν και ξανασταύρωναν αυτήν την πόλη, εκείνη πεισματικά ανασταίνονταν. Τότε μόνο θα καταλάβετε το θαύμα. Είναι γιατί η πόλη έχει δικιά της συνείδηση, περήφανους κατοίκους, είναι γιατί τελικά η Ιστορία δικαιώνει εκείνους που αγαπάει.

Το επιβλητικό και αρχαιοπρεπές μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών οικοδομήθηκε μεταξύ 1859 και 1885 με έξοδα της οικογένειας Σίμωνος Σίνα από την Βιέννη.

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσθέτοντει ένα ακόμα νεοκλασικό οικοδόμημα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Το επιβλητικό μέγαρο του Αρσάκειου Παρθεναγωγείου ολοκληρώθηκε το 1852 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου.

Για να ανεγερθεί το νέο, λιτό κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας γκρεμίστηκε το προϋπάρχον νεοκλασικό των αρχών του 20ου αιώνα αφού κρίθηκε ανεπαρκές για τις ανάγκες της.

Μια αστική χρονοκάψουλα, το αρχοντικό των Μπενιζέλων, μιας από τις περίφημες αθηναϊκές οικογένειας των χρόνων της Τουρκοκρατίας.

Στην πλατεία με τα πευκάκια, ακριβώς πίσω από την Ντάπια, υψώνεται το αρχοντικό Αναργύρου.

Η Βίλα Καζούλη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια εκτός κέντρου των Αθηνών.

Γαλλική αβρότητα και εντυπωσιασμός σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά.

Η Γεννάδειος, ένα πνευματικό ίδρυμα διεθνούς κύρους , αποτελεί και ένα σημαντικό κέντρο μελέτης και έρευνας της ελληνικής ιστορίας, τέχνης και λογοτεχνίας.

Το μέγαρο χτίστηκε σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Τσίλερ και από την πρώτη μέρα στεγάζει το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Available on AppStore Get it on Google play