Οικία Βούρου – Ευταξία

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Αστική κομψότητα που φανερώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης σε μια Αθήνα που κάποτε υπήρξε ιδιαίτερα όμορφη πόλη. Το συγκρότημα των δυο συνεχόμενων κτιρίων της οδού Παπαρρηγοπούλου στην πλατεία Κλαυθμώνος που στεγάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών αποτελείται από την οικία Δεκόζη-Βούρου και την οικία Ευταξία.

Η πρώτη χτίστηκε το 1834, σε σχέδια των Γερμανών αρχιτεκτόνων Λούντερς και Χόφερ, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Δεκόζη-Βούρου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα νέα κτίσματα της πόλης και αποτελεί δείγμα του ρεύματος του πρώιμου κλασικισμού στην αρχιτεκτονική. Το κτίριο δέσποζε στον χώρο της πλατείας -δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί – στην οποία μπορούσε κάποιος να διακρίνει ακόμα τα ερείπια του τείχους του Χασεκή.

Στο κτίριο αυτό φιλοξενήθηκε το βασιλικό ζεύγος του Όθωνα και της Αμαλίας από το 1837 έως το 1843 οπότε και εγκαταστάθηκε στα νεοανεγερθέντα ανάκτορα. Μεταπολεμικά ανακαινίστηκε και ενώθηκε μαζί με τη διπλανή οικία Ευταξία σε μελέτη του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και μελετητή Ιωάννη Τραυλού.

Σήμερα, το συγκρότημα στεγάζει το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών και παρουσιάζει την ιστορία της πόλης από την ανακήρυξή της σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και μετά.

Πληροφορίες

Όνομα: Οικία Βούρου – Ευταξία
Διεύθυνση: Παπαρρηγοπούλου 5-7
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Πανεπιστήμιο

Available on AppStore Get it on Google play