Ακαδημία Αθηνών

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Το επιβλητικό και αρχαιοπρεπές μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών οικοδομήθηκε μεταξύ 1859 και 1885 με έξοδα της οικογένειας του μεγαλοεπιχειρηματία και βαρόνου Σίμωνος Σίνα από την Βιέννη. Τα σχέδια του φημισμένου Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν χωροθετούσαν τη θέση της Ακαδημίας, ήδη από το 1842, αφού θα αποτελούσε συστατικό στοιχείο της περίφημης «Αθηναϊκής τριλογίας».

Με την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλερ, ο Χάνσεν παρέδωσε στην πόλη ένα ζωντανό μνημείο, ένα εμβληματικό κτίριο ιωνικού ρυθμού με επένδυση από λευκό πεντελικό μάρμαρο και βάσεις από πειραϊκή πέτρα. Δεξιά και αριστερά της μεγαλοπρεπούς εισόδου, δύο κίονες, επίσης ιωνικού ρυθμού, στηρίζουν τα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα (έργα του Λεωνίδα Δρόση) «σηκώνοντας ψηλά τα προστατευόμενα από τους θεούς γράμματα και τις τέχνες».

Οι συμβολισμοί και οι αναφορές όμως συνεχίζονται και λίγα μέτρα πιο μακριά, στην εξωτερική σκάλα της εισόδου την οποία «φυλάσσουν» μέρα-νύχτα τα αγάλματα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη σε σχέδια του Δρόση (αυτά λαξεύτηκαν μετά το θάνατό του). Αν και το κτίριο ήταν έτοιμο από χρόνια, η Ακαδημία ιδρύθηκε μόλις το 1926 και άρχισε να λειτουργεί ως το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας.

Πληροφορίες

Όνομα: Ακαδημία Αθηνών
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 28
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3664700
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Πανεπιστήμιο

Available on AppStore Get it on Google play