Εθνική Βιβλιοθήκη

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Εθνική ΒιβλιοθήκηΕθνική ΒιβλιοθήκηΕθνική Βιβλιοθήκη

Το εντυπωσιακό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι το ανατολικότερο από τα τρία κτίρια της «Αθηναϊκής τριλογίας» που κτίστηκαν τον 19ο αιώνα για να στεγάσουν την Εθνική βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Η Βιβλιοθήκη έγινε σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν μετά από δωρεά της οικογένειας των Ελλήνων Βαλλιάνων, επιχειρηματιών του εξωτερικού.

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από λευκό πεντελικό μάρμαρο και ακολουθεί τον αρχαίο δωρικό ρυθμό που συνδυάζεται με τις αναγεννησιακού ύφους σκάλες. Στην πρόσοψη και τον πρόδομο έχουν φιλοτεχνηθεί τα αγάλματα των εκπροσώπων της οικογένειας Βαλλιάνου. Η ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει περάσει από πολλούς σταθμούς. Ως θεσμός ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια το 1829 στην Αίγινα και μέχρι το 1902, που στεγάστηκε εδώ, περιφερόταν από κτίριο σε κτίριο, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ο Άγιος Ελευθέριος, το μικρό εκκλησάκι δίπλα στην Μητρόπολη.

Αργότερα φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο μαζί με την Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη με την οποία και συγχωνεύτηκε το 1866. Σήμερα παραμένει στο εμβληματικό κτίριο της Πανεπιστημίου μέχρι να μεταφερθεί στο εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα που ετοιμάζεται στο παραθαλάσσιο μέτωπο της πρωτεύουσας σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πίανο.

Πληροφορίες

Όνομα: Εθνική Βιβλιοθήκη
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 32
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3608597
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες Λειτουργίας: Κεντρικό Αναγνωστήριο
Δευτ-Πεμ: 09:00-20:00
Παρ-Σαβ: 09:00-14:00

Αναγνωστήριο χειρογράφων
Δευτ-Παρ: 09:00-14:00
Κυρ: Κλειστά
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Πανεπιστήμιο

Available on AppStore Get it on Google play