Πεζογέφυρα Καλατράβα

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Λεωφόρος ΜεσογείωνΠεζογέφυρα Καλατράβα

Μελωδικός φουτουρισμός στην υπηρεσία των πεζών. Η Πεζογέφυρα Καλατράβα, στη Λεωφόρο Μεσογείων, έξω από το σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη», έχει συνολικό μήκος 94 μέτρα και υψώνεται 6 μέτρα πάνω από το οδόστρωμα της λεωφόρου αποτελώντας ένα αστικό μνημείο που χάρισε η Ολυμπιακή Αθήνα στις επόμενες γενιές.

Τα βασικά αρχιτεκτονικά της στοιχεία είναι ο μεταλλικός πυλώνας (ύψους 50 μέτρων ακριβώς στην είσοδο του σταθμού) και ο εναέριος πεζοδιάδρομος (μήκους 94 μέτρων και πλάτους 5 έως 6 μέτρων) με προσβάσεις από σταθερές ή κυλιόμενες σκάλες και μεγάλους ανελκυστήρες.

Οι εντυπωσιακές μεταλλικές χορδές ξεκινούν από τον ψηλό πυλώνα και συγκρατούν τον πεζοδιάδρομο κυριολεκτικά στον αέρα. Η πεζογέφυρα σε σχέδια του Καταλανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, εκτός από την αισθητική αξία που προσδίδει στην περιοχή, συμβάλλει και στην άμεση, ασφαλή σύνδεση της δυτικής πλευράς της λεωφόρου με τον υπόγειο σταθμό του Μετρό.

Ο ίδιος ο Καλατράβα σε συνέντευξή του ανέφερε πως εμπνεύστηκε την πεζογέφυρα από την περίφημη στήλη της Ηγησούς στον Κεραμεικό, μετασχηματίζοντας τη γραμμή της άρπας σε γέφυρα.

Πληροφορίες

Όνομα: Πεζογέφυρα Καλατράβα
Διεύθυνση: Λ. Μεσογείων
Προάστιο: Βόρεια Προάστια
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 3: Σταθμός Κατεχάκη

Available on AppStore Get it on Google play