Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Ιστορικά, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, αποτελεί ένα από τα πρώτα ιδιωτικά κτίρια στους μεταπελευθερωτικούς χρόνους στην Αθήνα. Στεγάζεται σε μια διώροφη εντυπωσιακή οικία της οδού Κυδαθηναίων, στην Πλάκα, απέναντι από το βυζαντινό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και χτίστηκε γύρω στα 1842 (αν σηκώσετε τα μάτια στον εξώστη του πρώτου ορόφου θα δείτε σφυρηλατημένη τη χρονολογία αυτή).

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του από τις δύο αψιδωτές εισόδους κυριαρχεί το κλειστό χαγιάτι στον πρώτο όροφο και η τοξωτή στοά του ισογείου, μπροστά στην κλειστή αυλή (αρχιτεκτονική που ακολουθείται σε πολλά παλαιά αρχοντικά της Αθήνας) ενώ η πέτρινη σκάλα οδηγεί στον όροφο και μια ψηλή καμινάδα. Ο Κώστας Μπίρης σχολιάζοντας τις επιλογές του κατασκευαστή θεωρεί πως συνειδητά μιμείται παλιότερα πρότυπα, ακολουθώντας τις επιταγές του ρομαντικού αρχιτεκτονικού ρεύματος.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το κτίριο επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως και σήμερα στεγάζει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Πληροφορίες

Όνομα: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Διεύθυνση: Κυδαθηναίων 11-13
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3239225
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2 ή Γραμμή 3: Σταθμός Σύνταγμα

Available on AppStore Get it on Google play