Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στεγάζεται στο πέτρινο διώροφο κτίριο της οδού Θουκυδίδου. Πρόκειται για ένα αρχοντικό της εποχής της Τουρκοκρατίας (18ος αιώνας) και ένα από τα λίγα που έχουν διασωθεί από εκείνη την εποχή.

Η λιτή διώροφη πρόσοψή του με την τεράστια, βαριά, ξύλινη πόρτα και τα πλευρικά κτίσματα σε σχήμα «Π» περικλείουν ένα εσωτερικό κλειστό αίθριο ενώ η ισόγεια στοά που διατρέχει περιμετρικά όλο το κτίσμα καταλήγει σε λιακωτό με μεγάλα ανοίγματα στον όροφο. Κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας η κατοικία ανήκε σε Οθωμανική οικογένεια κα μετά την απελευθέρωση στους χώρους της λειτούργησε για δέκα χρόνια το ξενοδοχείο «Ευρώπη».

Το 1840 το αγόρασε ο τραπεζίτης Κοντόσταυλος και εκεί στεγάστηκαν σταδιακά το Β΄ Γυμνάσιο Αθηνών, η διοίκηση του Φρουραρχείου Αθηνών, το Κακουργιοδικείο και μετά το 1922, προσωρινά αποτέλεσε κατοικία για πρόσφυγες. Τη δεκαετία του 1950 πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και η διοίκησή της αποφάσισε να στεγάσει σε αυτό το Μορφωτικό της Ίδρυμα.

Πληροφορίες

Όνομα: Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)
Διεύθυνση: Θουκυδίδου 13
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3221335
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2 ή Γραμμή 3: Σταθμός Σύνταγμα
Γραμμή 2: Σταθμός Ακρόπολη

Available on AppStore Get it on Google play