Ιλίου Μέλαθρον

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα στην καρδιά της πόλης. Το τριώροφο μέγαρο στις αρχές της οδού Πανεπιστημίου, γνωστό σαν «Ιλίου Μέλαθρον», χτίστηκε το 1880 για λογαριασμό του γνωστού Γερμανού εμπόρου και ερασιτέχνη αρχαιολόγου που είχε ανακαλύψει την αρχαία Τροία και τις αρχαίες Μυκήνες, Ερρίκου Σλήμαν.

Την εποχή της ανέγερσής του θεωρήθηκε το ακριβότερο ιδιωτικό κτίριο της πόλης και είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της δουλειάς του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Ο Τσίλερ ακολούθησε τις επιταγές της ιταλικής νεοαναγεννησιακής αρχιτεκτονικής (αλλεπάλληλα τόξα στην πρόσοψη) αλλά δεν απαρνήθηκε και τα στοιχεία του αθηναϊκού νεοκλασικισμού (αετώματα, φουρούσια, παραστάδες και άλλα αρχαιοπρεπή στοιχεία). Το 1927 το Μέγαρο αποκτήθηκε από το ελληνικό κράτος και στέγασε διάφορες κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, με μακροβιότερη αυτή του Αρείου Πάγου (1934-1982).

Τη δεκαετία του 1980 πραγματοποιήθηκε μια πρώτη αποκατάσταση του κτιρίου, πάνω σε μελέτη των Έρσης Μισαηλίδου-Φιλιπποπούλου, Μοσχούλας Χρυσουλάκη και Βασίλη Χανδακά, προκειμένου να μπορέσει να στεγάσει το Νομισματικό Μουσείο, ενώ πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας έγινε η τελική αποκατάσταση και το κτίριο πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.

Πληροφορίες

Όνομα: Ιλίου Μέλαθρον
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 12
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 3632057
Ώρες Λειτουργίας: Τριτ-Κυρ: 08:00-15:00
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2 ή Γραμμή 3: Σταθμός Σύνταγμα

Available on AppStore Get it on Google play