Βίλα Καζούλη

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Η Βίλα Καζούλη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια εκτός κέντρου των Αθηνών. Χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε σχέδια αγνώστου αρχιτέκτονα μετά από ανάθεση του Νικόλαου Καζούλη, πλούσιου Αιγυπτιώτη με καταγωγή από τη Ρόδο.

Ο Καζούλης χρησιμοποιούσε την έπαυλη αυτή σαν εξοχική κατοικία του στην τότε αραιοκατοικημένη Κηφισιά. Αργότερα, κατά τη Γερμανική κατοχή, έγινε φρουραρχείο των κατοχικών δυνάμεων της περιοχής και μετά την απελευθέρωση στη Βίλα εγκαταστάθηκε το φρουραρχείο του ΕΛΑΣ.

Το 1949 στέγασε προσωρινά το νοσοκομείο ΚΑΤ. Μετά τους σεισμούς του 1953 φιλοξένησε σεισμοπαθείς από την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο και τα χρόνια που ακολούθησαν το εντυπωσιακό αυτό κτίριο εγκαταλείφθηκε. Ευτυχώς, το 1985, πέρασε στο Ελληνικό κράτος το οποίο την ανακαίνισε και άρχισε να την χρησιμοποιεί για τη στέγαση διαφόρων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 η βίλα χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τις ανάγκες των γυρισμάτων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου.

Πληροφορίες

Όνομα: Βίλα Καζούλη
Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 241 & Γρηγορίου Λαμπράκη 1
Προάστιο: Βόρεια Προάστια
Τηλέφωνο: (+30) 210 8089271
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1: Σταθμός Κηφισιά

Available on AppStore Get it on Google play