Ξενοδοχείο Tourist - Πολυκαταστήματα Φωκάς

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Το επιβλητικό και πανέμορφο πενταώροφο κτίριο που καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο Ερμού, Βουλής, Σκόπα και Πετράκη, χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα για λογαριασμό του χρυσοχόου Χρήστου Τσιτσόπουλου προκειμένου να κάνει πράξη το όραμά του για τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου πολυτελείας στην εμπορική καρδιά της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο εξαιρετικό αυτό δείγμα του ύστερου κλασικισμού, ο κατασκευαστής του ενσωμάτωσε και τρεις νεοκλασικές οικίες του 19ου αιώνα που έστεκαν ακόμα σε καλή κατάσταση. Λειτούργησε για σχεδόν μισόν αιώνα ως ξενοδοχείο έχοντας διάφορα ονόματα, ωστόσο έμεινε γνωστό ως ξενοδοχείο “Tourist”.

Από την αρχή, στο ισόγειο στεγάστηκαν γνωστές φίρμες της εποχής, κυρίως εμπορίας υφασμάτων, που, κατά την δεκαετία του 1930, λόγω της κρίσης που γνώρισε η ξενοδοχειακή επιχείρηση, επεκτάθηκαν και στους δύο πρώτους ορόφους. Μετά το οριστικό κλείσιμο του ξενοδοχείου εγκαταστάθηκαν εκεί πολυκαταστήματα που έκαναν πολλές μετατροπές και προκάλεσαν αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας του κτιρίου.

Στα τέλη του 20ου αιώνα έγινε αποκατάσταση της όψης του κτιρίου σύμφωνα με την αρχική κατασκευή και ριζική ανακαίνιση του εσωτερικού που επέτρεψαν την εγκατάσταση γνωστής φίρμας πολυκαταστημάτων.

Πληροφορίες

Όνομα: Ξενοδοχείο Tourist - Πολυκαταστήματα Φωκάς
Διεύθυνση: Σταδίου 41
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2: Σταθμός Πανεπιστήμιο

Available on AppStore Get it on Google play