Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπορικό κέντρο «Άττικα»

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Εμπορικό κέντρο «Άττικα»Εμπορικό κέντρο «Άττικα»Εμπορικό κέντρο «Άττικα»

Ένα σύγχρονος ναός του καταναλωτισμού σε ένα από τα πιο επιβλητικά οικοδομήματα της Αθήνας. Το επιβλητικό και εντυπωσιακό κτίριο στο οικοδομικό τετράγωνο Σταδίου, Αμερικής, Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου σήμερα στεγάζει το εμπορικό κέντρο «Άττικα» και αποτέλεσε το πρώην Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Στο ίδιο σημείο, από την Οθωνική περίοδο έως τα χρόνια της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, λειτουργούσαν οι βασιλικοί στάβλοι. Με την έντονη αστικοποίηση που γνώρισε η Αθήνα, τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης, έντονος ήταν ο προβληματισμός για την απομάκρυνση των στάβλων από το κέντρο της πόλης.

Μετά από πολλούς άγονους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση του χώρου, οι αρχιτέκτονες Βασίλειος Κασσάνδρας και Λεωνίδας Μπόνης κέρδισαν τον σχετικό διαγωνισμό του 1927, και έτσι στα δικά τους σχέδια βασίστηκε η κατασκευή (1927-1929) του επιβλητικού μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου του Στρατού, στο οποίο είχε περιέλθει πια η ιδιοκτησία του χώρου.

Το κτίριο ακολουθεί το αρχιτεκτονικό ρεύμα του ευρωπαϊκού κλασικισμού του Μεσοπολέμου συνδυάζοντας στοιχεία της ελληνικής κλασικιστικής παράδοσης, μαζί με κάποια στοιχεία Art Deco. Μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε σαν έδρα καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων και κινηματογράφων.

Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του μετατράπηκε σε εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο με τις πιο όμορφες θεματικές βιτρίνες στην Αθήνα.

Πληροφορίες

Όνομα: Εμπορικό κέντρο «Άττικα»
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 9
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 211 1802600
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 2 ή Γραμμή 3: Σταθμός Σύνταγμα