Προσφυγικές πολυκατοικίες

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Οι προσφυγικές πολυκατοικίες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, είναι ένα συγκρότημα κατοικιών σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρη και Δημητρίου Κυριακού (και οι δυο εργάζονταν στο Υπουργείο Πρόνοιας).

Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη, μαζική, κρατική παρέμβαση στέγασης μέρους των χιλιάδων προσφύγων που είχαν καταφύγει στην πρωτεύουσα το διάστημα 1922-1925. Το συγκρότημα αποτελείται από οκτώ πολυκατοικίες με 228 συνολικά διαμερίσματα και χτίστηκαν η μια πίσω από την άλλη, παράλληλα με τον άξονα της Λεωφόρου.

Η οικοδόμηση ακολούθησε καθαρά ωφελιμιστικό στιλ (γερμανικός φονξιοναλισμός) και προέκυψαν απλά παραλληλεπίπεδα κτίσματα με χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στις πλάκες και επιχρισμένη λιθοδομή χωρίς κανένα απολύτως διακοσμητικό στοιχείο.

Σήμερα ελάχιστα διαμερίσματα κατοικούνται και κάποιος μπορεί άνετα να διακρίνει τα σημάδια που άφησαν στους τοίχους τους οι σφαίρες του Εμφυλίου Πολέμου τον Δεκέμβρη του 1944. Η περιοχή πρόκειται να αναπλαστεί με διατήρηση μέρους του συγκροτήματος ως μνήμη της ζωής των προσφύγων στην πρωτεύουσα.

Πληροφορίες

Όνομα: Προσφυγικές πολυκατοικίες
Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 165-169
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 3: Σταθμός Αμπελόκηποι

Available on AppStore Get it on Google play