Πολυτεχνείο

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο ιδρύθηκε το 1836 και είναι το αρχαιότερο τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Στέκεται, λαμπρό δείγμα γνώσης και αγώνα, στην οδό Πατησίων και πήρε τιμητικά το όνομα Μετσόβειο εξ αιτίας της Μετσοβίτικης καταγωγής των τριών ευεργετών (Στουρνάρης, Τοσίτσας, Αβέρωφ) οι οποίοι και χρηματοδότησαν την ανέγερσή του.

Τα πρώτα κτίρια που οικοδομήθηκαν το 1862-1876 ήταν της Σχολής Καλών Τεχνών, της Πρυτανείας και του κεντρικού κτιρίου της Αρχιτεκτονικής Σχολής σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσσανδρου Καυταντζόγλου. Στον Μεσοπόλεμο οικοδομήθηκε το κτίριο Γκίνη σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη και μεταπολεμικά, την δεκαετία του 1950, οικοδομήθηκαν τα κτίρια των Χημικών Μηχανικών και των Μηχανολόγων σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Κριεζή.

Ολόκληρο το συγκρότημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου έχει συνδεθεί με μεγάλες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας όπως η Κατοχή και η Αντίσταση, τα Δεκεμβριανά και οι αγώνες για την παιδεία, αλλά αυτό που το τοποθέτησε στην κορυφή των αντιστασιακών πράξεων του ελληνικού λαού ήταν η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του 1973 που έμεινε στην ιστορία ως Εξέγερση του Πολυτεχνείου (17η Νοέμβρη 1973).

Πληροφορίες

Όνομα: Πολυτεχνείο
Διεύθυνση: Πατησίων 42
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: (+30) 210 7722017
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1 ή Γραμμή 2: Σταθμός Ομόνοια

Available on AppStore Get it on Google play