Πάρνηθα

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

ΠάρνηθαΕξόρμηση στην ΠάρνηθαΠάρνηθαΘέα απο την ΠάρνηθαΕξόρμηση στην ΠάρνηθαΠάρνηθα

Η Πάρνηθα είναι το πιο σημαντικό βουνό για την Αθήνα και έχει ύψος 1.413 μέτρα (κορυφή Καραμπόλα). Καλύπτεται από πευκοδάση σε χαμηλό υψόμετρο και δάση ελάτης στα πιο ψηλά σημεία της. Είναι ένα από τα βουνά που σχηματίζουν το λεκανοπέδιο της Αττικής και κατά τους χειμερινούς μήνες, το πυκνό χιόνι που καλύπτει τις πλαγιές του αποτελεί πόλο έλξης για τους Αθηναίους οι οποίοι το επισκέπτονται για μονοήμερες εκδρομές και παιχνίδια στα λευκά.

Μεγάλο μέρος την Πάρνηθας έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός και αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Στην κορυφή Μαυροβούνι έχει χτιστεί το ιστορικό ξενοδοχείο Μον Παρνές που φιλοξενεί και το καζίνο της Πάρνηθας – χαρακτηριστική δείγμα μοντερνισμού- ενώ εδώ, λειτουργούν και τα καταφύγια Φλαμπούρι και Μπάφι.

Η Πάρνηθα αποτελούσε σημαντικό βουνό από την αρχαιότητα. Συχνά, αναφέρονται πολλοί ιστορικοί αρχαίοι οικισμοί, κυρίως στους πρόποδες, αλλά και χαμηλά, στις πλαγιές της, όπως οι Αχαρνές, η Φυλή, η Δεκέλεια, η Φρυγία και άλλοι. Μετά τον 14ο αιώνα στην Πάρνηθα εγκαταστάθηκαν πολλοί αρβανίτες με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών μικρών χωριών όπως το Μενίδι, τα Κιούρκα και η Χασιά.

Πληροφορίες

Όνομα: Πάρνηθα
Προάστιο: Βόρεια Προάστια
Μεταφορικά Μέσα: Προαστιακός: Σταθμός Αχαρναί

Available on AppStore Get it on Google play