Ναός Αγίας Ειρήνης

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων


Ο Ναός της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου βρίσκεται στην θέση παλαιότερου βυζαντινού ναού που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές κατά τις μάχες της Επανάστασης του 1821. Μετά την επιστροφή των Αθηναίων, στην ελεύθερη πλέον πόλη του 1830, και μετά την ανακήρυξη της πόλης ως πρωτεύουσας, ο παλιός, σχεδόν κατεστραμμένος ναός της Αγίας Ειρήνης ήταν ο τόπος όπου γίνονταν οι επίσημες θρησκευτικές ή πολιτικές τελετές.

Όμως, επειδή η αποπεράτωση της νέας μητρόπολης καθυστερούσε, οι επίτροποι του ναού ανέθεσαν στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου το σχεδιασμό της επέκτασης του παλαιού ναού. Τελικά αυτός ανοικοδομήθηκε εξ αρχής και η ανέγερση της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο και δυο κωδωνοστάσια ξεκίνησε το 1847. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως σε αυτή χρησιμοποιήθηκαν πολλά υλικά από παλιές καταστραμμένες ή κατεδαφισμένες εκκλησίες αλλά ακόμα και από την ίδια την Ακρόπολη.

Ο νεοκλασικός ναός που προέκυψε είχε βυζαντινές και δυτικές επιδράσεις και εγκαινιάστηκε το 1850, ενώ ο εσωτερικός διάκοσμος ολοκληρώθηκε το 1892. Τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα ο ναός στερεώθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως.

Πληροφορίες

Όνομα: Ναός Αγίας Ειρήνης
Διεύθυνση: Αιόλου 36
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 1 ή Γραμμή 3: Σταθμός Μοναστηράκι

Available on AppStore Get it on Google play