Τεχνόπολις-Εργοστάσιο Γκαζιού

 Add to Wish List

Έκθεση εικόνων

Τεχνόπολις-Εργοστάσιο ΓκαζιούΤεχνόπολις-Εργοστάσιο ΓκαζιούΤεχνόπολις-Εργοστάσιο ΓκαζιούΤεχνόπολις-Εργοστάσιο Γκαζιού

Το εργοστασιακό συγκρότημα του φωταερίου Αθηνών, ή απλώς Γκάζι, όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι σήμερα, βρίσκεται δεξιά της Οδού Πειραιώς, αμέσως μετά την αρχή της Ιεράς οδού. Οι πρώτες εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου έγιναν γύρω στο 1860 και έτσι πήρε την ονομασία της ολόκληρη η περιοχή. Ο πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Φραγκίσκος Φεράλδης, ακολούθησε η Εταιρεία Αεριόφωτος και το 1938 πέρασαν όλα στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων.

Το αρχικό μικρό εργοστάσιο επεκτάθηκε πολλές φορές και δημιούργησε ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα με τα χαρακτηριστικά αεροφυλάκια, τους ακόμα σωζόμενους φούρνους, διάφορα συνεργεία, μηχανουργεία, ξυλουργεία, γραφεία, αποθήκες και άλλα κτίσματα. Αρχιτεκτονικά ακολουθήθηκε η γενική ευρωπαϊκή κατεύθυνση παρόμοιων βιομηχανικών χώρων, αλλά δεν έλειψε και η αισθητική που σήμερα γίνεται αισθητή από τα διακοσμητικά στοιχεία των τεράστιων σιδερένιων σκελετών των κατασκευών.

Μετά το 1984 έπαυσε οριστικά η λειτουργία του εργοστασίου. Σήμερα, ο ανακαινισμένος και αναπλασμένος χώρος με την επωνυμία «Τεχνόπολις-Γκάζι» συναρπάζει τους επισκέπτες του με το βιομηχανικό design του και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου.

Πληροφορίες

Όνομα: Τεχνόπολις-Εργοστάσιο Γκαζιού
Περιοχή: Γκάζι
Προάστιο: Κέντρο
Μεταφορικά Μέσα: Γραμμή 3: Σταθμός Κεραμεικός

Available on AppStore Get it on Google play