Αναρρίχηση σε βράχο στην Αττική

Έκθεση εικόνων

Αναρρίχηση σε βράχο στην ΑττικήΑναρρίχηση σε βράχο στην ΑττικήΑναρρίχηση σε βράχο στην ΑττικήΑναρρίχηση σε βράχο στην Αττική

Αν λατρεύετε να βάζετε στόχο την κορυφή ενός βράχου και να σκαρφαλώνετε με ευλυγισία, συγκέντρωση και συντονισμό κινήσεων για να την κατακτήσετε, τα βουνά της Αττικής κρύβουν για εσάς δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές, που καλύπτουν όλους τους βαθμούς δυσκολίας. 

Το Μεσογειακό κλίμα και ο γλυκός καιρός, όλες τις εποχές του χρόνου, είναι πολύτιμοι «σύμμαχοι» σε όσους επισκέπτονται την Αθήνα και θέλουν να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους σπορ της αναρρίχησης. Εξάλλου, η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο με τόσα πολλά ποιοτικά αναρριχητικά πεδία σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο.

Στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στον Υμηττό, στη Βαρυμπόμπη, στη Φυλή και σε άλλα σημεία της Αττικής, εντυπωσιακοί κάθετοι βράχοι, βαθύσκιωτα φαράγγια, ακόμη και παλιά λατομεία εμπλουτίζουν συνεχώς τα αναρριχητικά πεδία της και περιμένουν να κατακτήσετε την κορυφή τους… με τόλμη και φαντασία! 

Η αναρρίχηση σε βράχο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή extreme sport που αγαπούν όσοι αναζητούν τον συνδυασμό της άθλησης στην ύπαιθρο με την κατάκτηση ενός δύσκολου στόχου. Είτε βρισκόσαστε σε κάποιο βουνό, είτε σε μια εσωτερική πίστα αναρρίχησης η αίσθηση ότι πηγαίνετε κόντρα στους νόμους του Νεύτωνα, ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και συναρπάζει. 

Ωστόσο, για να αναρριχηθείτε με ασφάλεια στους κάθετους βράχους των βουνών, θα πρέπει να κάνετε πρώτα αρκετά μαθήματα σε σχολές αναρρίχησης με εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Αυτά περιλαμβάνουν την εξοικείωση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, την εκμάθηση αναρριχητικών κόμπων, την αναρρίχηση με σκοινί top rope, τα βασικά θέματα ασφαλείας και την πρακτική εξάσκηση σε ειδικούς τοίχους - απομιμήσεις βράχων. Αρκετοί ορειβατικοί και αναρριχητικοί σύλλογοι στην Αττική έχουν τις δικές τους σχολές αναρρίχησης στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε.

 

Τι απαιτεί η αναρρίχηση

Για να ασχοληθεί κανείς με την αναρρίχηση χρειάζεται καλή συγκέντρωση, καθαρό μυαλό, υπομονή, ευλυγισία στις κινήσεις, καλή φυσική κατάσταση και βέβαια τόλμη και δύναμη ψυχής. Με επίμονη προσπάθεια, σωστή εκμάθηση και πολλή εξάσκηση, όλα γίνονται δυνατά. Για την αναρρίχηση στο βράχο υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Η πιο γνωστή είναι η top rope, κατά την οποία ένα σχοινί περνά μέσα από μια άγκυρα που είναι στερεωμένη στην κορυφή του βράχου και τη μία άκρη του σχοινιού τη δένει ο αθλητής στη ζώνη του, ενώ η άλλη άκρη παραμένει στον σύντροφό του που βρίσκεται στο έδαφος, στη βάση του. Για ασφάλεια των αθλητών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν σχοινιά, ζώνη ασφαλείας, κράνος, ειδικά παπούτσια για το σπορ που έχουν λείο λαστιχένιο πέλμα, καραμπίνερ (ειδικούς κρίκους από αλουμίνιο), «καρυδάκια» (μικρές σφήνες που εφαρμόζουν σε σχισμές), Cams (φρεντς) κ.ά. Αφού περάσετε τα στάδια της εκμάθησης και της πρακτικής εξάσκησης, οι κάθετοι εντυπωσιακοί βράχοι της Αττικής σας περιμένουν να τους κατακτήσετε…

 

Πού θα αναρριχηθείτε: 

•Στην Πάρνηθα, που διαθέτει πολλά αναρριχητικά πεδία, όπως η «Χούνη», η «Κορακοφωλιά», η «Μικρή Βαράσοβα», η «Αλογόπετρα» και η σπηλιά της Χασιάς. Το «Άρμα» και το «Φλαμπούρι» διαθέτουν παραδοσιακές (με ελάχιστες μόνιμες ασφάλειες - βύσματα) διαδρομές πολλαπλών σχοινιών και είναι ιδανικά πεδία για προετοιμασία αναβάσεων δύσκολου βουνού. 

•Στη δημοφιλή «Πέτρα» Βαρυμπόμπης πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στο πεδίο του ΕΠΟΣ Φυλής και το εκπαιδευτικό πεδίο «Αχαρνείς» στη Φυλή, που θεωρούνται ιδανικά για μαθητευόμενους αναρριχητές, αλλά προσφέρουν ευχάριστη προπόνηση και για τους πιο έμπειρους. 

•Στον Υμηττό υπάρχουν, επίσης, αναρριχητικά πεδία με εξαιρετική ποιότητα βράχου, όπως το «Σέσι», ο «Βραχόκηπος», το «Λελάκι» και το «Καράβι». 

•Στην Πεντέλη, στο λευκό μάρμαρο της Σπηλιάς του Νταβέλη και τα πεδία στον Άγιο Παντελεήμονα και στον Διόνυσο.

•Στην περιοχή του Ωρωπού βρίσκεται ένα από τα πιο δύσκολα πεδία αθλητικής αναρρίχησης, η σπηλιά της «Μαυροσουβάλας», κοντά στο ομώνυμο χωριό. 

•Στον Ασπρόπυργο, στο αναρριχητικό πεδίο «Ιερά Οδός» και στις Στροφές.

•Μέσα στην Αθήνα, στους βράχους του Φιλοπάππου, στο Λυκαβηττό, και στα Τουρκοβούνια.

•Τέλος, μοναδικό είναι το αναρριχητικό πεδίο του «Χάους» κοντά στο Λαύριο, ένα τεράστιο βάραθρο κυκλικού σχήματος.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης: 

www.eooa.gr

www.eosacharnon.gr/anarihisi.html

www.eosathinon.gr 

 

Αναρριχητικοί οδηγοί:

Greece Sport Climbing: The Best of

By Aris Theodoropoulos, http://climbgreece.com/guidebook 

Athens Climbing Guidebook: www.athensclimbing.com

 

 

 

 

Available on AppStore Available on AppStore Available on AppStore Get it on Google play