Απόκριες: Ξεφάντωμα, μάσκες και τρελός χορός!

Μέρες Καρναβαλιού και όλη η Ελλάδα γιορτάζει με μεταμφιέσεις, χορό και τραγούδια. Οι μέρες της Αποκριάς γιορτάζονται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικά μέρη, παντού όμως με το ίδιο, αχαλίνωτο κέφι!

Μια ιστορία παλιά…

Η Αποκριά είναι γιορτή τόσο παλιά όσο οι θεοί του Ολύμπου, τόσο μυστηριακή όσο οι μάσκες του αρχαίου θεάτρου και τόσο απελευθερωτική χάρη στη μεταμφίεση και την ανατροπή των ρόλων. Στον ελλαδικό χώρο, τα μασκαρέματα, η σάτιρα, οι χοροί και τα τραγούδια έχουν τις ρίζες τους στις αρχαίες «Διονυσιακές γιορτές» και ήταν δημιούργημα των ανθρώπων της υπαίθρου, που ήθελαν να ξορκίσουν τα στοιχεία της φύσης και να ξυπνήσουν τη γονιμότητα της γης, γι’ αυτό η Αποκριά λαμβάνει χώρα την άνοιξη, τότε που η φύση αναγεννιέται.

Κυριολεκτικά, η λέξη «Αποκριά» σημαίνει αποχή από την κρεοφαγία και αυτό οφείλεται στο ότι Χριστιανοί συνηθίζουν να μην τρώνε κρέας τις τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα, αφού προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, που ξεκινά αμέσως μετά.

Ανάλογη λέξη με την Αποκριά είναι και το Καρναβάλι –που προέρχεται από τις λατινικές λέξεις carne = κρέας και vale = περνάει.

Αποκριάτικο ξεφάντωμα σήμερα…

Στις μέρες μας, η Αποκριά και το Καρναβάλι σηματοδοτούν την περίοδο των μεταμφιέσεων, του γλεντιού και των σατιρικών δρώμενων που σχολιάζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, την πολιτική ζωή, τα πρόσωπα ή τις καταστάσεις που τους απασχολούν, με σκοπό να τα ξορκίσουν. Αυτές τις μέρες, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Γαλαξίδι, Ξάνθη, Νάουσα, Σκύρο, Βέροια, Θήβα, Άμφισσα, Κοζάνη, Νάξο, Ρέθυμνο, Χανιά, αλλά κυρίως στην Πάτρα όπου δεσπόζει η παρέλαση με άρματα), αναβιώνουν παλιά έθιμα που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Available on AppStore Get it on Google play