Τη Μεγάλη Εβδομάδα ο κόσμος παρακολουθεί τις κατανυκτικές λειτουργίες των Παθών στις εκκλησίες, συμμετέχοντας στο πένθιμο τελετουργικό των ημερών.

Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η Αποκαθήλωση, ενώ οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, νέα κορίτσια στολίζουν με λουλούδια τον Επιτάφιο. Το βράδυ, μετά τη λειτουργία, γίνεται η περιφορά των Επιταφίων στις συνοικίες της εκάστοτε ενορίας, ενώ οι πιστοί ακολουθούν.  

Το  Μεγάλο Σάββατο το κλίμα αλλάζει σταδιακά, με αποκορύφωμα το βράδυ της Ανάστασης! Ο κόσμος, ντυμένος γιορτινά και κρατώντας λευκά κεριά ή στολισμένες λαμπάδες, συγκεντρώνεται στην εκκλησία, όπου τελείται η λειτουργία της Αναστάσεως.

Στις 12 τα μεσάνυχτα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν (συμβολίζοντας το πέρασμα του Χριστού στον Άδη) και ακολουθεί το «Δεύτε λάβετε Φως…», οι λαμπάδες ανάβουν με το Άγιο Φως και ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», οπότε δίνεται το «Φιλί της αγάπης». Η νύχτα «παίρνει φωτιά» από τα βεγγαλικά και τις κροτίδες. Ο κόσμος μεταφέρει το Άγιο Φως στο σπίτι, για να φωτίσει τη ζωή του. Έθιμο αποτελεί το να σχηματίζουν με τη φλόγα του κεριού έναν σταυρό στην είσοδο του σπιτιού.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το τραπέζι στρώνεται γιορτινά με κόκκινα αυγά για το τσούγκρισμα και μαγειρίτσα (σούπα αυγολέμονο με συκωτάκια και μυρωδικά).

Την Κυριακή του Πάσχα το έθιμο απαιτεί γλέντι με φίλους, πλούσιο τραπέζι, κρασί και χορό! Το παραδοσιακό φαγητό είναι ο οβελίας (αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα, ψημένο στα κάρβουνα) ή αρνί στον φούρνο με πατάτες. Το συνοδεύουν κοκορέτσι, μεζεδάκια και παραδοσιακά γλυκά (γαλακτομπούρεκο, λουκουμάδες,  μπακλαβάς κ.ά.).

Πάσχα στην Ύδρα με… «Θαλασσινό Επιτάφιο»!

 Top προτάσεις για να περάσετε καλά στην Αθήνα

Πασχαλιά, Λαμπρή, ή Ανάσταση: το πανάρχαιο, αισιόδοξο μήνυμα της νίκης της ζωής πάνω στο θάνατο, του ερχομού της γεμάτης φως άνοιξης μετά τη σκοτεινιά του χειμώνα. Η πλάση αποκαλύπτεται, ένας ύμνος στη δημιουργία.

Τα Κύθηρα είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την ιδιαίτερη ομορφιά.

Available on AppStore Get it on Google play