Αίγινα

Έκθεση εικόνων

Πασχαλιά, Λαμπρή, ή Ανάσταση: το πανάρχαιο, αισιόδοξο μήνυμα της νίκης της ζωής πάνω στο θάνατο, του ερχομού της γεμάτης φως άνοιξης μετά τη σκοτεινιά του χειμώνα. Η πλάση αποκαλύπτεται, ένας ύμνος στη δημιουργία.

Τα δέντρα ανθίζουν κι ανοίγουν τα κλαριά τους, τα λουλούδια ξεχύνονται στα χωράφια και τους κήπους με όλα τα χρώματα και τις μυρωδιές τους, τα αηδόνια κι οι πετροκότσυφες ξαναπιάνουν το κελάηδημα του έρωτα.

Στην Αίγινα, η Λαμπρή φανερώνεται όμορφα ντυμένη, με το ήσυχο θαλασσινό τοπίο της, τα πανάδικα και τα κότερα και τα ψαροκάικα στο λιμάνι, τους αγρούς σπαρμένους παπαρούνες, μαργαρίτες, φρέζες, τριαντάφυλλα, τα σπίτια να μοσχομυρίζουν από τη Μεγάλη Πέμπτη αυγοκούλουρα και λαμπρόψωμα.

Όλη τη Μεγάλη Βδομάδα, τα ουζερί κι οι ταβέρνες της παραλίας, αλλά και παραέξω, είναι στο φόρτε τους, με νόστιμα νηστίσιμα, μαγειρευτά ή ζωντανά οστρακοειδή.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, ο επιτάφιος επισκέπτεται το κοιμητήρι της Αγίας Ειρήνης και το Γλυκύ μου Έαρ ακούγεται σπαρακτικό κι ανθρώπινο όπως το ψέλνουν οι ανώνυμοι πιστοί πάνω από τα μνήματα των αγαπημένων τους.

Το βράδυ ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων και τα στολισμένα με λουλούδια κουβούκλια τριών ενοριών, συναντιούνται στην παραλία, μπροστά στο Δημαρχείο – μια παραλία πλημμυρισμένη στον κόσμο και στα αναμμένα κεριά.

Η Ανάσταση, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, είναι η στιγμή του φιλιού και της χαράς. Μπορείτε να τη ζήσετε είτε σε κάποιο γραφικό ξωκλήσι, ή σε μια από τις εκκλησίες της πόλης, ώστε να συνεχίσετε για ένα ή και παραπάνω ποτά στα μπαράκια και τα μαγαζιά με ζωντανή μουσική που σας περιμένουν για κέφι και χορό μέχρι το πρωί.

Ανήμερα, τέλος, την Πασχαλιά, σ’ όποια γειτονιά, ή εξοχή, αν βγείτε να περπατήσετε, θα δείτε σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια να γυρνάνε στις αυλές, παρέες κι οικογένειες να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, με τις μουσικές στη διαπασών. Όσο για τους πιο ανήσυχους στις αναζητήσεις, τους δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση δυο παλιών εθίμων την Κυριακή της Λαμπρής.

Το κάψιμο του Ιούδα, στο ορεινό χωριό Ανιτσαίο, και το χορό της Λαμπρής, αφιερωμένο στη λατρεία των νιάτων και του έρωτα, στη μεσαιωνική Παλιαχώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Available on AppStore Get it on Google play