-

Τάσσος Τριανταφύλλου: Ταυτότητες ('Εληξε)

Έκθεση εικόνων

Δεκαπέντε μεγάλα έργα με γραφίτη σε χαρτί, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κοινότητα των Ρωμιών (Ελλήνων) του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, εκτίθενται στο «Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο».

Πρόκειται για τη δουλειά του εικαστικού Τάσσου Τριανταφύλλου, ο οποίος αποτύπωσε στα έργα του τις επιτύμβιες πλάκες που είναι ενσωματωμένες στο δάπεδο της αυλής της μονής Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης του καλλιτέχνη, είναι αφιερωμένη στην εύρωστη, πολυπληθή και δραστήρια μη μουσουλμανική μειονότητα της Πόλης, τους Ρωμιούς.

Η δεύτερη, είναι αφιερωμένη στη Μονή και το θαυματουργό Αγίασμα καθώς και στα εντυπωσιακής οργάνωσης νοσοκομεία Μπαλουκλή, που διαθέτουν ιατρεία, γηροκομείο, φρενοκομείο και ορφανοτροφείο.

Τέλος, η τρίτη ενότητα, έχει να κάνει με τα επιτύμβια κείμενα των Χριστιανών στο πέρασμα των αιώνων, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αντλούνται από τις πλάκες Μπαλουκλή, με επιγραφές σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, καραμανλίδικα και βουλγαρικά) που, επίσης, παρουσιάζονται στην έκθεση.

Στο μουσείο λειτουργεί η μόνιμη έκθεση «Οι κοινότητες των Ρωμιών».

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 8:30-16:00

Είσοδος: 4 ευρώ, μειωμένο: 2 ευρώ

 

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Παρασκευή
End Date: Κυριακή
Κατηγορίες: Εκθέσεις
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 22
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: 213 21 39 572

Available on AppStore Get it on Google play