-

Ίασις: Οι θεραπευτικές πρακτικές στο χρόνο (Έληξε)

Έκθεση εικόνων

Ίασις: Οι θεραπευτικές πρακτικές στο χρόνο

Τριακόσια αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού -μεταξύ αυτών και αντικείμενα τα οποία ταξίδεψαν από το «Βρετανικό Μουσείο», το «Λούβρο» και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη- «μαρτυρούν» την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών στο χρονικό διάστημα από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ίασις», που πραγματοποιείται στο «Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης».

Η έκθεση, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο «πειστήριο, όσον αφορά τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους ανά τους αιώνες», χωρίζεται στις ενότητες, «Υγεία», «Νόσος» και «Θεραπεία» και οι εκτιθέμενοι «αδιάψευστοι μάρτυρες», παρακολουθούν την μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία, στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική.

Όπως είναι γνωστό, αρχικά οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν τις ασθένειες ως σημάδια της θεϊκής οργής και κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες προκειμένου να εξευμενίσουν τους Θεούς τους. Η σκέψη των αρχαίων Ελλήνων ωστόσο, οδήγησε, αργότερα στη διαπίστωση ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται μόνο από φυσικά αίτια.

Επιμέλεια: Καθ. Νίκος Σταμπολίδης («Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης») και Γιώργος Τασούλας (επιμελητής αρχαιοτήτων του Μουσείου).

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-17:00 / Πέμπτη: 10:00-20:00 / Κυριακή: 11:00-17:00

Ξεναγήσεις (με το εισιτήριο του μουσείου): Σάββατο & Κυριακή, 12.00 & 15.30.

Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ & 3,5 ευρώ (μειωμένο)

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Τετάρτη
End Date: Κυριακή
Κατηγορίες: Εκθέσεις
Διεύθυνση: Πειραιώς 254
Προάστιο: Κέντρο
Τηλέφωνο: 210 72 28 321-3

Available on AppStore Get it on Google play