-

Γιορτή Φιστικιού 2015 (Έληξε)

Έκθεση εικόνων

Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015Γιορτή Φιστικιού 2015

Όπως κάθε Σεπτέμβρη έτσι και φέτος πραγματοποιείται στην Αίγινα το γνωστό φεστιβάλ «Φιστικιού», μια γιορτή του πολιτισμού αλλά και της εγχώριας παραγωγής.

Εκθέσεις, ομιλίες, θεατρικά και μουσικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα εδώ με αποκορύφωμα τη μεγάλη εμπορική έκθεση, που διοργανώνεται από Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου όπου όλη η προβλήτα γεμίζει με περισσότερα από 40 -ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ περίπτερα- στα οποία αφθονεί το τοπικό φιστίκι.

Οι επισκέπτες εδώ μπορούν να γευτούν και να αγοράσουν το προϊόν είτε ως ξηρό καρπό, είτε να προμηθευτούν και να δοκιμάσουν αλμυρά ή γλυκά σκευάσματα και λαχταριστές λιχουδιές που το έχουν ως βάση.

Από εδώ δεν λείπουν βέβαια και άλλα αγροτικά προϊόντα καθώς και αξεσουάρ, κοσμήματα, κεντήματα και άλλες τοπικές δημιουργίες.

Των εκδηλώσεων προηγούνται προφεστιβαλικά πολιτιστικά γεγονότα που ξεκινάνε από το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Τα κυριότερα σημεία του φετινού προγράμματος έχουν ως εξής:

Σάββατο 29 Αυγούστου: Στις 20:00 στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου ξεκινά η ομαδική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, όπου 25 καλλιτέχνες εμπνέονται από την ιστορία και την προσωπικότητα της ιστορικής μορφής του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου: Στις 19:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας (Κολώνα) εγκαινιάζεται η έκθεση κεραμικής-γλυπτικής, «Σύγχρονοι Μύθοι» με έργα που έχουν δημιουργήσει οι γλύπτριες, Κλειώ Μακρή, Helen Mudie-Ιωαννίδου & Laure Gaudebert, εμπνευσμένα από τα εκθέματα του μουσείου.

Το ίδιο βράδυ στην παραλία της Αύρας πραγματοποιείται η εκδήλωση «Αέναες Διαδρομές Φωτός» επ’ ευκαιρία της ανακήρυξης του 2015 από την Unesco, ως «Έτους Φωτός», με ομιλητές τον κ. Παναγιώτη Φιλντίση, αντιπρόεδρο ΕΕΦ, την κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων. Ακολουθεί η συναυλία «Ένας ουρανός μ’ αστέρια», αφιερωμένη στην ελληνική μουσική.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου: Στις 21:00 στην αυλή του «Λαογραφικού Μουσείου» πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένη στους γλύπτες, Ιωάννη & Αντώνιο Καρακατσάνη ενώ εγκαινιάζεται ο κύκλος εκθέσεων «Στους δρόμους της Αίγινας». (Ωράριο εκθέσεων: Ώρες καταστημάτων).

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου: Στις 20:00, στην αίθουσα του «Λαογραφικού Μουσείου» γίνονται τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ο Ιάσων Μολφέσης της Αίγινας» με έργα του διάσημου εικαστικού που δημιούργησε εδώ σημαντικό έργο, το οποίο και εκτίθεται για πρώτη φορά.

Την έκθεση επιμελείται η κ. Βάσω Καλουδιώτη.

Ωράριο λειτουργίας: 10:30-13:30 & 18:00-21:00, καθημερινά.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου: Στις 18:00 ανοίγει η εμπορική έκθεση στο λιμάνι και στο Ηρώο ενώ στην πλατεία Εθνεγερσίας τα παιδιά κάνουν «Καλλιτεχνικές Δημιουργίες και Παιχνίδια στη Φιστικούπολη» καθώς λειτουργεί το «Εργαστήρι κατασκευής φαναριών». Στις 19:00 εγκαινιάζεται εδώ η παιδική εικαστική έκθεση «Τα δικά μας κανάτια», όπου μαθητές από 15 σχολεία
της περιοχής έχουν διακοσμήσει το δικό τους κανάτι.

Την έκθεση επιμελείται η Αρχοντούλα Γεωργοπούλου.

Την ίδια ώρα στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου εγκαινιάζεται η έκθεση «Σκαλίζοντας την Πέτρα» με τον Παναγιώτη Μαρίνη και τους μαθητές του ενώ στις 20:00 παρουσιάζεται το βιβλίο «Φιστίκιος ο Αιγινήτης» του Μάνου Γαβρά σε εικονογράφηση, Μαργαρίτας Ζεβελάκη.

Στον Πύργο Μαρκέλλου η« Οινική Παράδοση της Αίγινας συναντά το Μινωικό Βασίλειο στο «Λιαστό Κρασί», σε μια εκδήλωση που παρουσιάζουν η χημικός-οινολόγος-συγγραφέας, κ. Μαρία Τζίτζη & ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος του «Ινστιτούτου, Κρητικής Διατροφής».

Την εκδήλωση επιμελείται η κ. Ράνια Πετρά.

Στις 20:30 στην Ψαραγορά οι κεραμίστες της Αίγινας εκθέτουν για τη 2η χρονιά στην ψαραγορά.

Την έκθεση επιμελείται η κ. Βάσω Καλουδιώτη.

Ωράριο λειτουργίας: 20:30-23:30, καθημερινά.

Στις 21:00 στο «Ηρώο» ανάβουν τα φαναράκια στη Φιστικούπολη ενώ στην αυλή του «Λαογραφικού Μουσείου» ξεκινά η συναυλία της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων της σχολής «Άγιος Νεκτάριος».

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου: Μεταξύ άλλων, οι μαθητές ξεκινάνε τις επισκέψεις -από τις 10 το πρωί- σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων ενώ στις 19:00 εγκαινιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «Πόρτες» στον Πύργο Μαρκέλλου με έργα των: Παύλου Σάμιου, Γιώργου Χατζημιχάλη, Κύριλλου Σαρρή, Κατερίνας Γιάννακα, Νεκταρίου Κοντοβράκη, Ειρήνης Βουρλούμη, Αλίνας Μάτσα, Ματίλντας Ναχμία, Paul Walker, Αλέκου Σπανούδη, Νίκου Φλώρου, Μαρίας Κοπανίτσα, Μάνου Ριζοδήμου, Νίκου Κασκούρα, Μαγδαληνής Παπανικολοπούλου, Σίσυς Ναμβακά και Σταύρου Ιωάννου.

Την έκθεση που λήγει την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, επιμελείται η κ. Βάσω Καλουδιώτη.

Ώρες λειτουργίας: 10:00-22:00.

Στις 19:00 σε διάφορα σημεία της πόλης πραγματοποιούνται «Μικρά Μουσικά Δρώμενα» από την Φιλαρμονική «Μούσα» και την «Πολυφωνική Χορωδία της Αίγινας».

Μισή ώρα μετά το άνοιγμα των περιπτέρων στις 20:00 γίνεται η γιορτή έναρξης του φεστιβάλ ενώ παρουσιάζεται το θεατρικό δρώμενο «Φιστίκι από σόι» σε επιμέλεια Ευαγγελίας Ρεκλείτη & Γιώργου Μπήτρου και στις 22:00 εγκαινιάζεται στο «Καποδιστριακό ορφανοτροφείο» η εικαστική δράση «Επιφυλακή», έργο των Κώστα Βαρώτσου, Δανάης Στράτου και Βένιας Δημητρακοπούλου, με αφορμή τα 30 χρόνια από το κλείσιμο των φυλακών.

Επιμέλεια: Γιώργος Καλόφωνος, ιστορικός.

Στις 22:30 η βραδιά κλείνει με συναυλία του νεανικού συγκροτήματος «Funky Nouse».

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου: Από τις πάμπολλες εκδηλώσεις, ξεχωρίζουμε το πρωί την αφήγηση παραμυθιών στις 11:00 στο Ηρώο με τον Ταξιάρχη Μπεληγιάννη σε μουσική συνοδεία Alexander Spitzing & επιμέλεια Αρχοντούλας Γεωργοπούλου, τα αγροτικά σεμινάρια στο «Λεούσειο ίδρυμα» και στις 12:00 στο «Ηρώο» το «Τουρνουά Σκακιού» από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας, «Ιωάννης Καποδίστριας». Το απόγευμα, δεν χάνει κανείς το πρωτάθλημα πινγκ-πονγκ, την ξενάγηση στη «Μητρόπολη» στις 18:00 στα Καποδιστριακά κτίρια αλλά και την παρουσίαση στις 19:30 στο λιμάνι της Φιστικόπιτας από την «Ολυμπιακή Ομάδα Γαστρονομίας» με επίβλεψη του chef Τάσου Πρωτοψάλτη και το βράδυ στις 21:30 τη συναυλία της Ελεονώρας Ζουγανέλη στο «Δημοτικό Στάδιο».

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου: Από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις είναι το πρωί στις 9:00 η ξενάγηση στην Παναγίτσα και το βράδυ η πανηγυρική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Λιμενικού που σημαίνει τη λήξη του φεστιβάλ καθώς και η προβολή ταινιών-documentaries για την Αίγινα στις 21:30 στην αυλή του «Λαογραφικού», σε επιμέλεια Ανέστη Κορνέζου.

Λιμάνι Αίγινας

Ώρες λειτουργίας: 10:00-22:00 (αφορά στις περισσότερες εκδηλώσεις)

Είσοδος: Ελεύθερη (αφορά στις περισσότερες εκδηλώσεις).

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Σάββατο
End Date: Κυριακή
Κατηγορίες: Φεστιβάλ
Διεύθυνση: Χρήστου Λαδά 1
Προάστιο: Αίγινα
Τηλέφωνο: 2297025734 (λιμάνι)

Available on AppStore Get it on Google play