-

Μαρία Κουτμάνη: Έννεπε Μούσα 2013 (Έληξε)

Έκθεση εικόνων

«Μετουσιώνω τα βαμβακερά νήματα από τα χέρια της γιαγιάς σε πλεχτά κομψοτεχνήματα ενώ ακολουθώ τη βαρύτητα με τα σχέδιά μου να παραπέμπουν σε ιστία πλοίων ή στημόνια αρχαίων αργαλειών». Έτσι συστήνει η Μαρία Κουτμάνη τα έργα της, τα οποία εκτίθενται στο «Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη», στο πλαίσιο της προβολής νέων καλλιτεχνών και στήριξης κλάδων που κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ελληνική, καλλιτεχνική παράδοση.

Κοσμήματα και αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση υφασμάτων ή την παραδοσιακή τεχνική φέλτινγκ σε έντονα χρώματα, όπως γήινα καφετιά, βαθυκόκινα, θαλασσοπράσινα, γαλάζια τ’ ουρανού, ρόδινα και μαβιά της αυγής, καθώς και ασημί και χρυσό που «φλερτάρουν» με το μαύρο και το λευκό.

Η δημιουργός εμπνέεται από τον Όμηρο και βαφτίζει τη συλλογή της με στίχους από την Οδύσσεια. Επιπλέον, τα υλικά που χρησιμοποιεί –μαλλί, μετάξι, παλιά εργόχειρα, μέταλλα και ημιπολύτιμοι λίθοι- γίνονται σπείρες και ελικοειδή μοτίβα, παίρνουν καμπύλη φόρμα ή κυματοειδή γραμμή «μαρτυρώντας» έτσι την τέχνη της Ομηρικής εποχής, κάνοντας σαφείς παραλληλισμούς με την αέναη κίνηση και  τη ροή της ενέργειας που χαρακτηρίζει τον κόσμο.

Και ιδού το παράδοξο: Ενώ μέσα από τη συλλογή αναδύονται αρχαίες μνήμες, τα κοσμήματα είναι σύγχρονα, υπερμεγέθη, τρισδιάστατα και πολύχρωμα. Χρηστικά κομμάτια που δηλώνουν τη δυναμική προοπτική της νέας γενιάς.

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη-Σάββατο: 9:00-15:00,
Κυριακή: 11:00-16.00,
Δευτέρα και Τρίτη: Κλειστά
Κλειστά επίσης είναι την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, οπότε η έκθεση λειτουργεί την αμέσως προηγούμενη Τρίτη.

Γραφεία και Βιβλιοθήκη: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-15:00

Είσοδος: Ελεύθερη (στο ισόγειο του μουσείου).
Το Σάββατο είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και η γενική είσοδος.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Παρασκευή
End Date: Πέμπτη
Κατηγορίες: Εκθέσεις
Διεύθυνση: Καλλισπέρη 12 και Καρυάτιδων 4
Προάστιο: Κέντρο

Available on AppStore Get it on Google play